În cadrul rubricii „Agenda primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.
Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Lespezi și discutăm cu primarul comunei, Ioan LAZĂR.
REP: Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dumneavoastră?
Primar Ioan LAZĂR: Comuna Lespezi este așezată pe valea Siretului, la limita cu județele Suceava si Botoșani, având cinci sate in componența sa, cu o populație de aproximativ 6000 locuitori.
Ocupația de bază este agricultura, dar nu sunt neglijate nici celelalte activități, cum ar fi: exploatarea resurselor balastiere, prelucrarea lemnului, panificație, construcții. Prin aceste activități urmărim ridicarea nivelului socio-economic al localității cât și creșterea nivelului de trai al cetățenilor.
Pe raza comunei își desfășoară activitatea un număr de aproximativ 65 societăți comerciale, ce oferă locuri de muncă pentru cetățenii comunei.
Comuna Lespezi are în administrare o rețea vastă de drumuri sătești și comunale, ce se întind pe o lungime de 82 km. Drumurile sunt practicabile în orice perioadă a anului și indiferent de condițiile climaterice. Infrastructura a fost prioritatea comunei dorindu-ne să le oferim cetățenilor condițiile de care au nevoie pentru buna desfășurare a activităților.
REP: Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)?
Primar Ioan LAZĂR: Pe viitor ne dorim să ne păstrăm ritmul de dezvoltare și să ne extindem proiectele astfel încât să acoperim toate domeniile de activitate. Proiectele pe care dorim să le punem în practică au ca scop îmbunătățirea vieții locuitorilor comunei. Ne propunem să investim în:
- Aducțiune apă și canalizare prin Apavital, program post mediu. Valoarea investiției este de aproximativ 150 milioane lei/ cofinanțare de la bugetul local de 1% (150.000 lei);
- Aducțiune gaz prin Asociația Comunelor Lespezi – Tătăruși – Vale Seacă – Vânători;
- Asfaltare a 6,6 km drumuri sătești și comunale, proiect depus la Ministerul Dezvoltării.