Sat și targ, așezat pe o terasă inferioară a siretului, în vestul Masivului Dealul Mare Hârlau, la 85 de km de Iași și 18 km de Pașcani. În sudul său au fost descoperite urme de silisti, cu fragmente ceramice din hallstatt (secolul al IV-lea, e.n.) si din feudalismul dezvoltat (sec. al XVII- lea). Prima mentiune documentara a satului Lespezi dateaza din 1790, in tinutul Suceava. Daca tinem cont ca satul Lespezi s-a format la marginea localitatii Brateni, care este mentionata in documente la 10 aprilie 1603, datarea este mai veche cam cu 200 de ani.

In 1812, satul Lespezi a fost mentionat in lista de hrisoave pentru infiintarea de iarmaroace. Targul saptamanal si balciul anual au impulsionat activitatile economice, care au permis localitatii Lespezi sa iasa din randul localitatilor rurale, intrand in randul targurilor cu aspect urban.

Din relatarile localnicilor si din datele de mai sus reiese ca targul Lespezi ocupa, la infiintare, vatra satului Brateni, care era inconjurat de un sant de 2 m adancime si 3-4 m latime, ale carui urme se mai pastreaza si astazi langa Pepelea. Pe vatra satului Brateni s-au construit fabrica de sticla, biserica, cimitirul si sediul politiei actuale.

Targul Lespezi s-a extins pe actuala vatra a satului Lespezi, aproximativ intre Monumentul Eroilor si dispensar. Dupa infiintarea targului, fiecare negustor avea dreptul la un lot de 5 m latime si 40 m lungime pentru infiintarea pravaliei. Terenul era platit cu 2 lei pe metru patrat, suma numita bezmet.

Negustorii erau obligati sa plateasca o taxa pentru marfuri, numita acsis, atunci cand intrau in targ.
• 1860-1870 – s-a construit la Lespezi prima fabrica de sticla pentru geamuri din Romania;
• 1892 – targul Lespezi;
• 1895 – s-a construit podul peste siret „Principesa Maria”, cu trei arcade din fier forjat si nituit, sistem Anghel Saligny;
• 1894 – era targusor pe mosia Siretel, comuna Lespezi si numara 323 de case, 441 de capi de familie si 1537 de suflete (742 B si 795 F), 300 israeliti. Avea 311 contribuabili. Vatra satului era pe proprietatile lui Samuil Meyer Hofer si avea intinderea de 224 de falci. Era resedinta plasei Siretului de Sus. Avea o biserica, o scoala rurala de baieti si fete („Dictionarul geografic al judetului Suceava”, de Serafim Ionescu – 1894).
• 1911 – targul Lespezi era descris de invatatorul Al. Bratu, in lucrarea sa, „Trandafiri suceveni”, in felul urmator: „o ulita lunga, avand pe ambele parti insiruite una langa alta, sistem vagon, pravalii cu tot felul de marfuri, predominand cele mai cautate de tarani: trei-patru carciumi, primaria, spitalul, administratia de plasa, judecatoria, posta si scoala. La unul din capete targul lua aspect de sat. Aici stau taranii bastinasi, cu casele in jurul bisericii ortodoxe, care faceau pandant cu sinagoga din cartierul comercial si biserica lipovenilor (ambele distruse de bombardamentele din 1944) O fabrica de sticla completa aceasta asezare”;
Dupa relatarile lui Dorel Strachinaru (2009), unul dintre putinii veterani ai satului, inainte de al doilea razboi mondial, in targul Lespezi in afara de fabrica de sticlarie mai erau sase brutarii mici care aveau permanent covrigi si paine calda (la Herscovici, la Petru Strachinaru, la Cazacu) si de cele 17 restaurante, din care trei aveau orchestre (La Costache Zidu, La Maier si la cantina restaurant a fabricii de sticla). Erau mai multe ateliere mestesugaresti: rotarie (sultz), fierarie (Grigore Airinei), frizerie si mici magazine (dugheni), o macelarie langa actualul monument al eroilor si un mic abator langa podul de peste siret, distrus de bombardamente. Mai spune ca pe Imas era un aerodrom, deservit de sase avioane. isi aminteste si cateva nume de piloti locali: Starler,
Ionoscuti, Mateescu. Judecatoria care era amplasata langa Casa Grigorescu, peste drum de actuala politie, era deservita de 4 judecatori si sase avocati.

Fabrica de sticlarie producea sticla pentru geamuri, diverse obiecte unicat, bibelouri si vesela de cristal. in perioada crizei economice din 1929- 1933, pentru dezvoltarea comertului local, patronii fabricii care erau de origine germana, au hotarat ca o parte din salariile lucratorilor sa fie platite in jetoane de 50-100, ce aveau putere de cumparare la magazinele si cantina fabricii, dar si la negustorii locali, incurajand comertul local si prevenind falimentul. Toate acestea impreuna cu strada principala, mult mai larga decat celelalte strazi, inundata de lume in zilele de targ si sarbatori, dadeau un farmec aparte targului de altatdata.
1975 – suprafata de 59,03 ha, populatia de 979 de locuitori, 335 de case (80% din caramida, restul din chirpici si lemn). Constructiile erau acoperite cu tabla (80%), iar restul cu sindrila si internita. Satul era de tip adunat, casele de tip vagon cu beciuri de piatra, din care au mai ramas, putine, pe strada principala. Exista o scoala cu 5 sali de clasa in stare buna, un camin cultural cu 300 de locuri, unde rulau filme saptamanal, dispensar, magazin universal, doua biserici ortodoxe si una lipoveneasca. Economia: moara, brutarie, abator, unitati comerciale, targ saptamanal si balci anual, C.A.P., S.M.A., unitati de prestari servicii (olarie, tamplarie, cojocarie, croitorie, impletituri de nuiele) („Dictionarul geografic al judetului Iasi”, Al. Obreja, 1979);
• 1992 – se desfiinteaza C.A.P.-ul, S.M.A.-ul, baza de receptie, se reprimesc proprietatile si se fac privatizari;
• 2002 – 992 de locuitori, 361 de gospodarii, 265 de pensionari, 170 de copii, 150 de salariati, 550 de persoane ocupate in agricultura, 10 someri, 90 de navetisti.

Forma satului este alungita pe mai multe strazi paralele, cu textura si structura regulata.

Dintre gospodarii satului mentionam familiile Toma, Butnaru, Strachinaru, Oprea, Bitter, Gordin, Ionica, Prisacaru, Caba, Airinei, Pintileasa, Boldea, Tihan, Nicanov.

MONOGRAFIA COMUNEI LESPEZI IAȘI
Vasile SIMINA